Project   kunstproject, illustratie  |  Opdrachtgever  GrensWerte
GrensWerte wil met behulp van buitengewone kunst- en cultuurprojecten een levendige en grensoverschrijdende communicatie in de Euregio opbouwen.
Het project Über den Tellerrand heeft als onderwerp het gezamenlijk eten. Want hoe belangrijk zijn gezamenlijke maaltijden, om relaties te onderhouden en tradities te koesteren? Hoe communiceren we aan tafel? Wat eten we? Wat zijn de verschillen tussen Nederland en Duitsland?

Voor het project hebben Judith Hofmann en ik een verzameling van servies opnieuw bedrukt (zeefdruk). Nederlandse en Duitse spreekwoorden, die relaties en eten met elkaar verbinden, zijn de basis voor verschillende illustraties op het servies.

Een deel van de bedrukte borden ging voor 10 weken op reis in de grensstreek. In 100 verschillende keukens en eetkamers dienden zij als inspiratie voor gedachtes en gesprekken tijdens het eten. De reisverslagen waren vervolgens samen met het servies tijdens een tentoonstelling en culinair event in het Kloster Bentlage, Rheine, D te zien.

Über den Tellerrand is een onderzoeksproject en onderdeel van GrensWerte, een grensoverschrijdend kunstprogramma in de Euregio: www.grenswerte.eu

Fotografie  
Annabel Jeuring
Met dank aan  Erik Kok, Rudi Bastiaans, Willem Boom
© Anke Sentker & Judith Hofmann
Back to Top